Клітковина – запорука хорошого здоров’я

Часто ми чуємо від лікарів-гастроентерологів та дієтологів – вживати більшу кількість продуктів ,що містять клітковину. Але що таке клітковина ? Чим вона така корисна для нашої травної системи? Та як ,власне, може допомогти схуднути та досягнути стрункої фігури ?

Клітковина – це харчові волокна, що являють собою високомолекулярні вуглеводи, стійкі до перетравлювання і засвоєння у шлунку людини. Клітковина міститься у продуктах рослинного походження, до неї відносяться целюлоза, пектин та ін.
Клітковина не містить у собі поживних речовин, вітамінів чи мінералів. Ось чому, багато років її вважали «баластною речовиною» ,що не приносить жодної користі організму людини.
Дійсно, клітковина не бере участі у обміні речовин, у неї зовсім інші функції та завдання. Клітковину можна вважати губкою, що всмоктує всі шкідливі речовини в шлунку (шлаки, токсини, оксиди тяжких металів, мутагени, пестициди і т.д.) і виводить їх з організму.
А ще клітковина взаємодіє з мікрофлорою кишківника, являючись для неї своєрідним фільтром. Ось чому, люди, що вживають достатню кількість клітковини, рідко мають дисбактеріози або проблеми з патологічним розмноженням шкідливої флори у кишківнику.
Яка буває клітковина?
Клітковина буває двох видів : розчинна та нерозчинна.
Розчинна клітковина, потрапляючи до нас у шлунок, миттєво всмоктує велику кількість рідини, набухає та перетворюється в желеподібну речовину.Така клітковина має абсорбуючі здатності, «чистить» наш організм від токсинів ,шлаків, та іншого «сміття». Також, рослинна клітковина здатна знижувати рівень цукру та холестерину в крові. Знайти розчинну клітковину можна в овочах і фруктах. Особливо багаті нею яблука, буряк, морква і бобові.
Нерозчинна клітковина не перетравлюється шлунком взагалі та виводиться з нього в незміненому вигляді. Але вона також чистить організм від шлаків та токсинів, так як при потраплянні в шлунок набрякає у воді, і прискорює тим самим спорожнення кишківника ,забираючи все непотрібне з собою. Нерозчинна клітковина сприяє зниженню шкідливого холестерину в крові та виведенню жовчних кислот.Міститься нерозчинна клітковина в злакових та цільнозернових продуктах, а також у шкірці фруктів, овочів та ягід.
Якщо Ви дотримуєтесь раціонального збалансованого харчування ,то повинні вживати як розчинну так і нерозчинну клітковину у співвідношенні 3:1.

Чим корисна клітковина для схуднення ?

1. Клітковина забезпечує виведення шлаків та токсинів з організму, які сповільнюють метаболізм, що утруднює корекцію ваги. До того ж, все це «сміття» важить досить багато! Саме тому, після очищення організму, ті що худнуть , відразу відмічають втрату декількох кілограм.
2.Клітковина всмоктує надлишкову рідину, що допомагає позбавитись від неї. А це ще від 1-го до 3-х кілограм ,яких можна позбавитись завдяки регуляції води в організмі (позбавлення набряків).
3. Клітковина допомагає у відновленні мірофлори кишківника, що прискорює процеси травлення і сприятливо впливає на роботу всього ШКТ. А чим краще буде працювати шлунок і кишківник, тим інтенсивніше проходитиме процес схуднення.
4. Клітковина прискорює обмін речовин, завдяки чому енергозатрати організму збільшуються, і стає простіше забезпечити необхідний для схуднення добовий дефіцит калорій.
5. Клітковина набрякає в організмі, збільшуючи об’єм калових мас. Це профілактує появу закрепів та забезпечує чудовий механізм позбавлення від хронічних закрепів. Накопичення калових мас впливає на роботу кишківника і може також бути причиною кількох зайвих кілограм.
6. Розчинна клітковина сповільнює процес розщеплення та всмоктування вуглеводів, що призводить до повільного зростання рівня глюкози в крові. Чим повільніше всмоктуються вуглеводи та росте рівень глюкози в крові, тим менша вірогідність необґрунтованих перекусів та неконтрольованого апетиту.
7. Розбухаючи у шлунку, розчинна клітковина заповнює його об’єм та сприяє більш швидкому насиченню, при цьому у Вас менше вірогідності переїсти. Продукти, що містять клітковину, як правило , низькокалорійні, тому їх переважання в раціоні допоможе врегулювати добову калорійність раціону.
8. Клітковина виводить з організму оксиди тяжких металів, що надзвичайно важливо для жителів великих індустріальних міст. Таке очищення організму впливає на загальний стан здоров’я людини, а це немало важливо для комфортного схуднення.
9. Клітковина служить профілактикою раку прямої кишки.
10. Клітковина допомагає правильно функціонувати багатьом внутрішнім органам, зменшує ризик діабету другого типу, ожиріння, онкологічних захворювань та зниження імунітету.
Скільки і як потрібно вживати клітковини для схуднення?
Вважається ,що добова норма клітковини для людини становить близько 20 г. Для схуднення, чоловіки від 18 до 50 р повинні вживати до 40 г клітковини, після 50 трохи менше – до 30 г. Жінкам для схуднення потрібно дещо менше клітковини : від 18 до 50 р — до 25 г , після 50 років – до 20 г клітковини. В будь-якому разі, як би ви не хотіли схуднути , більше 60 г клітковини за добу їсти не варто.
За деякими рекомендаціями, об’єм клітковини варто нарощувати поступово, кожного дня на 5 г ,доки не дійдете до своєї добової норми.
Від того, як Ви приймаєте клітковини, також буде багато чого залежати—буде клітковина очищати Ваш організм, чи заб’є собою кишківник.
Наприклад, клітковина з овочів краще засвоюється з легкими білками тваринного походження (біле м’ясо курки, індичка, кролик, нежирні сорти риби, морепродукти). Клітковина з фруктів краще засвоюється при окремому споживанні, тому фрукти краще їсти окремим прийомом їжі.
Клітковину зі злакових та у вигляді дієтичних добавок , потрібно вживати лише з достатньою кількістю рідини! Тому ніколи не їжте клітковину у чистому вигляді, обов’язково змішуйте її з водою, кефіром чи нежирним йогуртом.
Чисту клітковину приймайте з розрахунку 1 ч.л. на 1 л рідини.
Для ефективного очищення та в цілях схуднення, корисно час від часу влаштовувати собі розгрузочний день на клітковині. Для цього візьміть 1 л кефіру, розділіть його на 4 частини та перед вживанням кожної порції додавайте по 1 ч.л. клітковини. Пийте кефір з інтервалами в 4 год. Можна перекусити несолодкими фруктами та некрохмальними овочами. Тільки не варто їсти овочів та фруктів надто багато, щоб не перевищити норму клітковини.

Чим загрожує зловживання клітковиною ?
Лікарі-гастроентерологи та дієтологи стверджують ,що вживати надто багато клітковини теж не варто.
Чим же загрожує перевищення норм клітковини :
– сильне перевищення норм клітковини, неминуче призведе до метеоризму, здуття живота та діареї;
– може погіршитись всмоктування вітамінів та мінералів з ШКТ, особливо таких як кальцій, цинк, фосфор, магній, вітамін С;
– надмірна стимуляція перистальтики кишківника може призвести до дисфункції останнього;
– люди, що мають в анамнезі захворювання ШКТ, часто погано переносять великі порції клітковини;
– неправильне вживання клітковини та надмірна її кількість ,може призвести до забитості кишківника та його непрохідності;
У висновку варто додати, що у всьому і завжди потрібно мати раціональний підхід та знати міру , навіть якщо досягти результатів у схудненні хочеться якнайшвидше. Варто проконсультуватися з дієтологом, або консультантом з правильного харчування, скільки і якої клітковини Вам варто додати в раціон для досягнення нормалізації ваги, і коли та як її краще приймати саме Вам!

d

Вітаємо в ЄВА

Центр здоров’я та краси «Єва» -це комплекс декількох напрямків, які гармонійно доповнюють один одного,створюючи збалансовану систему. Як і раніше , кожен наш клієнт для нас унікальний.