fbpx

Поговорімо про дієти

Усі жінки прагнуть бути стрункими – особливо актуальним це питання стає влітку. І тоді в хід йдуть дієти, які обіцяють чудові результати та швидке схуднення. Однак, ці «чудові» дієти не попереджають про можливі побічні ефекти низької калорійності харчування та катастрофічні результати після повернення до звичного раціону.
Ми часто чуємо від знайомих про результати журнальних та інтернет-дієт, які вони випробовували на собі, аби якомога швидше позбутися зайвих кілограмів. На жаль, 95% цих людей поверталися до своєї звичної надлишкової ваги, а деякі ( і їх немало) навіть перевищували попередню позначку ваги, як тільки закінчувались ці «дієти». Немало отримали й «бонусні» проблеми зі здоров’ям.
Основним негативним наслідком швидкої втрати ваги є — втрата рідини з організму та м’язевої маси тіла.
Безсольові дієти та дієти з низьким вмістом солі становлять небезпеку розвитку серцево-судинних захворювань і цукрового діабету 2 типу.
Виведення з раціону фруктів і овочів може призвести до головного болю, загальної слабкості, спазмів кишківника, діареї чи закрепів, та інших функціональних порушень.
Мозок та м’язи не отримують необхідних речовин , тож разом із втратою зайвих відкладень, виникає підвищена дратівливість ,нервозність, депресивні стани. Зростає ризик розвитку остеопорозу, анемії та інших захворювань притаманних харчовому дефіциту.

Давайте ж розберемося, як же діють НИЗЬКОКАЛОРІЙНІ ДІЄТИ?

Доведено, що спочатку крива ваги знижується, наближаючись до бажаного рівня, а потім поступово проявляється збільшення ваги. Причому, кожна наступна дієта стає все менш ефективною.

Припустімо, що раціон людини, яка стурбована кількома зайвими кілограмами, має складати 2 500 калорій. Якщо знизити цю порцію калорій до 2 000, як і рекомендує класична теорія низькокалорійної дієти , то ми маємо дефіцит у 500 калорій, які організм спочатку справді запозичатиме із жирових запасів ( що власне і є причиною зниження ваги), але надалі він починає адаптуватися до цього калоражу і максимально ефективно його використовувати , при чому вага стабілізується, а з часом починає знову рости! При тому що калорій так і лишається 2 000. Парадоксально, проте факт, людина їсть менше, а важити починає все більше.
Це легко пояснюється. Справа в тому, що наш організм керується первинними інстинктами виживання, і налаштовує всі процеси так, щоб у період «штучного голоду» (дієти), а отже загрози, він міг функціонувати і мінімально використовувати запаси. Відбувається сповільнення метаболічних процесів, що в принципі і пояснює зупинку втрати ваги, в подальшому відбувається навіть спроба накопичувати з того мінімума ,який Ви все-таки вживаєте, відбувається збільшення ваги. А коли закінчується такий «голод» і Ви починаєте харчуватися як звичайно, організм починає запасати ще більше жирової клітковини «пам’ятаючи» про той голод, який Ви йому влаштовували. Саме тому люди, після кожної такої дієти не просто повертаються до вихідної точки маси тіла ,а й набувають ще кількох кілограмів понад тим.

Ще однією негативною стороною даних «швидких» дієт є той факт, що сидіти на них все життя, та й навіть тривалий час, неможливо. Гормон грелін , що власне синтезується в шлунку та відповідає за почуття голоду, у людей, що інтенсивно худнуть на низькокалорійних дієтах, інтенсивно підвищується. За дослідженням ,що було проведено в Вашингтонському університеті США , схуднувши на 17% дослідна група отримала на 24% вищий рівень греліну в крові. Власне , саме цей гормон і буде відповідальний за повернення і перевищення початкової ваги. Як же обдурити цей гормон ? Примусити організм не грати проти наших побажань бути у гарній формі ? Тим самим дослідженням, було доведено, що раціон ,який на 80% складається з білків, здатний утримувати низькі рівні греліну та кожен прийом білкової їжі забезпечить нам відчуття ситості в середньому на 6-8 годин.
Оскільки харчова поведінка і звички людей із зайвою вагою формуються десятками років, змінювати їх треба теж поступово і тривалий час. За медичними дієтологічними рекомендаціями ,вагу тіла варто знижувати на 5-10% в рік, і найважливіше в цьому процесі—утримувати досягнений результат!
Дуже важливо змінити не тільки склад раціону, а й режим харчування. Усі корисні продукти повинні вживатися дуже невеликими порціями — 200-250 г максимально. Наших ферментів вистачає на повне одномоментне перетравлення тільки 200-250 г їжі. Решта ж, у вигляді недоокислених та недорозкладених залишків буде «бродити» у кишківнику та підсилювати газоутворення. Натомість, великі неперетравлені фрагменти молекул ,які всмокталися у кров , у вигляді так званих шлаків ,засмічують організм. Приймання їжі повинно бути 4-6 разовим (щоб не активувати зайву секрецію греліну) ,причому фрукти теж вважаються їжею.
Також ,гарну позитивну динаміку дають розгрузочні дні, які варто влаштовувати, щонайменше, раз на 10 днів. Вони допомагають відпочити нашій травній системі та контролювати рівень глюкози в крові.
Кожен, правильно худнучий, неминуче стикається з проблемою «вагового плато». Як правило ,це стається коли до поставленої мети лишається зовсім небагато. Це відбувається, як правило, через деяке виснаження адаптативних механізмів та корінної зміни інтенсивності метаболізму.Дуже важливо в цей період не зневіритись у кінцевому результаті, і заручитися допомогою Вашого дієтолога. Варто дещо збільшити кількість тваринних білків та змінити,наприклад, динамічні фізичні вправи, статичними. Або ж, саме тепер записатися в басейн ,чи замінити тренажерний зал — залом для сальси. Масажі і спа-процедури теж допоможуть якнайшвидше вийти з цього періоду і продовжити рухатися на шляху до ідеального тіла.
Успіху Вам та гармонії!Якщо ж у Вас виникли питання і Ви бажаєте проконсультуватись зі спеціалістом, наш дієтолог Настасія з радістю Вам допоможе!

Тел. для запису ☎☎☎: 0976150450, 690000

d

Вітаємо в ЄВА

Центр здоров’я та краси «Єва» -це комплекс декількох напрямків, які гармонійно доповнюють один одного,створюючи збалансовану систему. Як і раніше , кожен наш клієнт для нас унікальний.